Free cookie consent management tool by TermsFeed
Natuursteen opslag

Natuursteen van Ronald Bruinstroop Natuursteen

Natuursteen wordt al eeuwen lang als bouwmateriaal gebruikt en verwerkt door mensenhanden. Er zijn maar weinig onbekende natuursteen geheimen voor Ronald Bruinstroop Natuursteen zo een natuursteen verwerker. Zijn hele leven is hij al bezig met steen en aan het werk als steenhouwer. Ronald Bruinstroop beschikt over een prachtig machinepark. Door het zagen en polijsten leer je de eigenschappen van de natuursteen goed kennen en weet je wat er mee gemaakt kan worden. In eerste instantie lijkt natuursteen voor een leek een heel ingewikkeld materiaal met vele mogelijkheden. Dat klopt ook wel. Maar het is goed uit te leggen als je het beziet vanuit het kringloop proces dat natuursteen doorloopt. Dan valt het best mee en is het allemaal nogal logisch.

Natuursteen Kringloopproces

Natuursteen behoort tot het traagste kringloop proces dat we in de natuur kennen. Steen wordt gevormd in het diepste van de aarde. Natuursteen verweert aan het aardoppervlak onder invloed van water, vorst en wind. Bovendien verandert natuursteen voortdurende van aanzien onder druk van geologische processen. Dat proces kan direct vandaag plaats vinden, maar dat kan ook miljoenen jaren geleden hebben plaatsgevonden en vindt nog steeds plaats.

Wij mensen hebben ergens in dat kringloop proces de natuursteen eruit gehaald en gebruikt voor een grafsteen, een interieur toepassing of ander gebruik. Het kringloop proces leggen we hierna uit en daarbij ook de eigenschappen die de steen daardoor heeft gekregen.

Natuursteen soort Diepte gesteentes

Natuursteen Delven

Graniet is een van de natuursteensoorten die Diepte gesteentes genoemd worden. Diepte gesteentes worden in de diepte gevormd in het binnenste van de aarde. Daar heersen ongelofelijk hoge temperaturen van duizenden graden en een gigantische druk. Aan de randen van die kokende magma ontstaat de natuursteen als het afkoelt. Dat proces kan heel langzaam gebeuren dan noem je de steen een diepte gesteente.

Een voorbeeld hiervan is de graniet die uit het magma gevormd is. Een ander voorbeeld zijn de gabbro’s die ook uit het magma zijn ontstaan maar waar bepaalde mineralen ontbreken. Graniet bestaat uit de veldspaat die het de kleur geeft, de glimmer in de vorm van zwarte biotiet punten en de kwarts. De kwarts is gelei kleurig en is verantwoordelijk voor de hardheid van de steensoort. Hoe meer kwarts erin zit hoe harder de steen is en hoe lastiger het bewerken zoals het polijsten wordt. Bij de gabbro’s zoals de Impala ontbreekt de kwarts daarom wordt deze steen ingedeeld bij de gabbro’s

Natuursteen soort Afzetting gesteentes

Natuursteen vloer

Afzettingsgesteenten ontstaan als natuursteen soort, doordat verwering producten zoals klei, kalk en zand zich afzetten aaneen koeken en veranderen in steen. Klei wordt kleisteen en dat wordt leisteen. Afgezette Kalk wordt kalksteen en zand wordt zandsteen. Voorbeelden van kalksteen zijn de Belgische hardsteen en de diverse Franse kalksteensoorten die zich prachtig laten bewerken. Kalksteensoorten kunnen op twee manieren ontstaan. Doordat kalk zich direct in water afzet als een soort ketelsteen ontstaat het.

Een voorbeeld hiervan is de travertin. Of en dat kan ook dat de steen zich indirect afzet via zeeorganismen als schelpdieren of koraal die de kalk uit het water filteren en het omzetten in kalkhoudende schelpen. Die zeeorganismen sterven af en dalen af naar de bodem van de zee. Daar vormen ze een dik schelpen bed, dat onder de druk van vele lagen omvormt naar kalksteen. In dat soort kalksteen vind je ook fossielen. Hardsteen is zo een steensoort dat uit zeeleven is ontstaan. Als je goed kijkt zie je die schelpen nog zitten bij sommige soorten.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Natuursteen badkamer exclusief

Natuursteen soort Metamorfe gesteentes

Metamorfe gesteentes
Metamorfe gesteentes

Metamorf gesteentes als natuursteen soort ontstaan door een verandering een metamorfose. Waarbij de steen een andere gedaante aanneemt. De processen die dat veroorzaken zijn hoge druk en hitte. Een gneis is een in elkaar gedrukte graniet. Die graniet heeft door onvoorstelbare druk en hitte een richting oriëntatie aangenomen. Graniet is richtingloos en kan van alle kanten aangezaagd worden. Bij een gneis is dat veel lastiger. Een gneis kan nog een keer een metamorfose ondergaan. Op dat moment versmelt de gneis met een andere gneis. De ene gneis heeft een hogere temperatuur nodig dan de andere om te versmelten. Als je de natuursteen die zo ontstaat, bekijkt lijkt het wel of beide soorten in elkaar opgelost zijn. Er is ook een waaierstructuur zichtbaar in de opbouw van de steen. Een dergelijke steen noemen we een migmatiet. Dit soort stenen worden heel vaak met de aanduiding multicolor aangeduid. Deze steensoorten worden door ons veel toegepast als aanrechtblad.

Marmer is ook een metamorf gesteente

Metamorfe gesteentes marmer
Metamorfe gesteentes marmer

Ook kalksteen kan een metamorfose ondergaan. De steen neemt dan onder lichte druk en hitte een kristalstructuur aan. Steensoorten die eruitzien als een soort suikerklontjes zijn marmers. De bekende Bianco Carrara is zo een steensoort. Dat suikerklontjes effect is goed te zien in de zon aan de zijkant van de steensoort. Een kalksteensoort ziet er op die plaats uit als een doffe reep chocolade. Deze marmers zijn, wit grijs of roze van kleur. Ze zijn nooit zwart of rood van kleur. Hoewel in België de gewoonte bestaat om geaderde steensoorten marmer te noemen. Een zwarte plaat steen met een witte ader of een rode plaat steen met een witte ader heet dan ineens marmer. Dit is geologisch gezien niet juist. Feitelijk is alleen de witte aderig marmer want daar heeft de steen zijn metamorfose ondergaan.

Natuursteen soort Splijtsteen

Kwartsieten en leisteensoorten behoren ook tot de metamorfose steensoorten. Hier hebben de voormalige zandsteen of kleisteen een metamorfose ondergaan. Enorme druk en een nog grotere hitte hebben ze doen veranderen van zandsteen in kwartsiet en van kleisteen in leisteen en zelfs in glimmerlei. Ook de eigenschappen veranderden mee want deze steensoorten zijn ongelofelijk taai en slijtvast.

Bij Ronald Bruinstroop natuursteen kunnen wij het u allemaal laten zien en u ook laten zien wat er van de natuursteen soort te maken is. Daar komt u uiteindelijk voor dat aanrechtblad die vensterbank of dat grafmonument. En wij maken dat met plezier voor u.

Direct een offerte aanvragen

  • Hidden